Ексклузивно!!! Шокантно!!! Скандалозно!!!

1 Ноември 2013

 Ексклузивно!!! Шокантно!!! Скандалозно!!!

Извештајот на ЕК за напредокот на Македонија во процесот на евро интеграциите е веќе објавен. Најмногу внимание предизвика делот од извештајот каде се говори за Медиумските слободи, слободниот пристап до информации и за првпат употребениот термин медиумска култура. Еве еден дел од извештајот кој остана сокриен од јавноста. Ексклузивно за jadiburek.com

Media freedom and human rights report

 

1.     Пристап до информации

  

  • Секое утро Премиерот да поднесува извештај до опозициските медиуми за тоа колку точно минути ги миел забите (со која рака и со каква паста). Пастата мора да биде купена од про опозициски маркет и рекламите за истата да бидат присутни на најмалку 30 (триесет) опозициски портали плус онаа смешка од портал на оној Саше…Саше забравам му името. 

  • Миленко Неделковски да објави колку точно кози има, од која раса (оргинална боја и старост потврдена со извод од ветеринарна болница). Болницата мора да биде на опозиционер ветеринар (ќе се утврди од неговиот ФБ профил со статуси против СК 2014 и барок). Исто така Миленко да објави кој му ги моча шарпланинците и во кој парк или шума и од кој тендер е платен човекот. Исто така да објави кој му ги дресираше да лајат само по соросоиди и дали додека беше во Кина научи како да ги дресира да мочаат само по колите на соросоиди. 

  • Јанко Јади Бурек да објави колку инчен му е мониторот во студио и која резолуција е. Иста резолуција да му се овозможи и на Бранко Героски (со по пристапна цена заради тоа што е тингл /отвори нов 37-ми весник). Јанко да објави со каква Виледа се чисти истиот и колку пати се пере истата и дали платил сметка за вода, на кој датум и да ги видиме сериските броеви на новчаниците од 1000 ден. Дали се користи Сјај или Доместос (слободен ЕУ пазар) и да се наведе и теткицата од каде купува бурек со месо за појадок. Ако бурекот чини 35 ден. во чии џепови завршуваат 5-те денари кусур (теткицата или продавачката) Ако Јанко ги бара назад, срам да му е.

 

 2.     Медиумски слободи и медиумска култура

 

  • Да се создадат услови и да му се овозможи на Бранко Героски слободно да отвара медиуми (весници, портали, а посебно петпарачки весничиња). Наместо досегашните 3 (три) медиуми годишно бројот се зголемува на  минимум 5 (пет) годишно, а за секој трети со приложени купони од Владата да добие лонци од инокс (за секој петти плус и тенџериња). За еден весник по избор на Героски да му се обезбеди киријата да ја компензира со одредена количина на дневни изданија на весници кои се посебно погодни за амбалажирање (завиткување на тегли со ајвЕр, или по избор љутеница). Месарите на Буњаковец да престанат да му плукаат во меленото месо кое му го продаваат како тазе кучешко, а уствари кучето најчесто е умрено пред Велигден. 

  • Да се создадат услови за Миленко Неделковски кога во својата емисија ги обележува колегите новинари со кругови, да го прави тоа со повеќе медиумска култура и на ниво и да користи фломастери во боја адекватна на бојата на гардеробата на новинарите (да бидат во тон). Секогаш кога споменува давајгази и педери да прави јасна динстинкција дали се мисли на педери у душа или педери по сексуална определба, односно кого сака да го навреди повеќе. Да се направат напори Миленко да престане своите соросоидни колешки новинарки да ги нарекува кози, затоа што со тоа и наштетува на македонската економија, односно, неговите кози се чуствуваат навредени и не даваат соодветна количина на млеко. 

  • Да му се наложи на Драган Павловиќ Латас во една колумна да не употребува БАНДА повеќе од 30 (триесет) пати, а секогаш кога пишува “бандо соросоидна” да покаже малку медиумска култура и да користи голема буква (Б и С).

Неколку точки од извештајот и препораките за понатамошна реализација ќе ги објавам во друга приликакога ќе созреат условите.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s