Барањата на СДСМ за нови фер избори

05 Maj 2014

 

Барањата на СДСМ за нови фер избори

 

 

Македонија е на крстопат. “Неделата на срамот” на 27 Април мина токму според предвидувањата на раководството на СДСМ на чело со визионерот Зоран Заев и загрижените за демократијата новинари на чело со медиумскиот могул и гениј на агитпропот, “новинарскиот Роналдо” Бранко Героски-Бојкот. Се мина според предвидувањата освен минорниот превид (за некои критизери наводно многу голем кикс) со синхронзацијата на часовникот на Заев, па наместо во 19.01, тој задоцни и своето историско обраќање “Не признавам” го упати во 19.03 часот. Но, тајмингот е од есенцијално значење за Македонија и за неколку денови следува Конгрес на партијата и секако дека на панел дискусијата и низ телата на партијата  ќе се утврдува одговорноста за овој превид. Зоран Заев ќе мора да ја докаже својата невиност за овој немил настан.

Некои злонамерни и необјективни критичари забележаа дека големиот лидер прво во “неделата на срамот” објави дека СДСМ не ги признава изборните резултати, а дури по неколку дена органите на партијата заседаваа и демократски донесоа едногласна одлука да не се признаат изборните резултати (исто му се фаќа) и пратеничките мандати со индигнација да се одбијат. Апсолутно не битен детал во високо демократскиот амбиент во кој функционира државотворната партија. СДСМ е на еден повисок степен на демократско одлучување од останатите партии и лидерот е телепатски поврзан со членовите на Централниот одбор и знаеше какви се нивните ставови по ова прашање. Уште еден доказ дека СДСМ е партија на иднината.

СДСМ не ги признава резултатите од изборите во “Неделата на срамот” и бара рамноправни услови и демократски амбиент за остварување на намерата конечно да дојде на власт и со тоа да им се оддолжи на:

– членовите на СДСМ – кои се изначекаа и очекуваат победа и награда , согласно со антологиската изјава на лидерот Заев…”…да им кажете дека Заев беше  и рече дека ќе ги бркаме, ќе ги избркаме од работа и тоа да го знаат…” или парафразирано…”ќе бркаме се живо, од министер до портир и наши луѓе ќе вработуваме”

– Канибалите – кои се комплетно изгладнети и очекуваат победа, согласно со гурманската изјава на Заев…”…кога ќе дојдеме на власт живи луѓе ќе јадеме…”

-киропрактичарите, масажерите и ортопедите – кои очекуваат зголемен обем на работа по победата на СДСМ, согласно со изјавата на Заев за потребата од “свиткување на кичмата”

– независните новинари – кои се изначекаа и исцедија што дури и фикусите во независните “човек- порталче” редакции почнаа да им венат а и средствата за кафе и дневни трошоци одамна им се потрошија па мораат да брцнат в џеб (плус млекото денес е многу скапо-хинт АНАЛитико)

Од извори блиски до главниот принтер на Бихаќка успеавме да дојдеме до драфт верзијата на акциониот план и барањата на СДСМ за решавање на кризата настаната со “системската кражба” и “купените гласови” во “Неделата на срамот”.

Изборите минаа во не фер амбиент и системска кражба на гласовите со купување на гласачите. Бараме нови избори со мерки за обезбедување фер амбиент за гласање

 1. СДСМ бара Владата да не ги објавува новите странски инвестиции и отворањето на фабрики да остане во строга тајност. Новите вработени во овие странски инвестиции да не смеат никому да кажуваат дека се вработиле, а  и дома на жените никако да не им кажуваат дека одат на работа . Можат да кажат дека одат по риба со другар од средно. Новите кандидати за работа ако се интересираат за новите фабрики нека користат компјутер и преку Гугл Рт нека ја проверуват територијата на Македонија за евентуално нови фабрики. Оние кои ја немаат оваа можност  нека гледаат во гравчиња или на кафе каде се отворила фабрика, или со точак нека шпартаат по Бунарџик и другите зони.
 1. Гласачите кои добиваат субвенции никако да не ја шират таа вест по комшиите и со тоа да шират дезинформации  кај населението. Добивањето субвенции е лажен оптимизам и не е баш добра вест не само затоа што комшиите ќе им завидуваат и ќе им мочаат во парцелата со марули, туку и роднините од четврто колено ќе им бараат позајмица. Можат евентулно да кажат дека добиле на спортска некни кога ја фатија Барса “кец у два”
 1. Зголемувањата на пензиите никако да се објавуваат јавно, а  ако мора да се објават, да биде сторено по 21.00 односно во време кога пензионерите спијат.
 1. Да им се забрани гласање на сите кои ги лајкнале фејсбук страните на Јанко и Миленко, а посебно на оние гласачи кои лајкнале коментари или постови на истите, и за кои се утврди дека на своите фејсбук профили имаат повеќе од една фотографија со споменици од Скопје 2014 или знамето од Кутлеш.
 1. На Ивица Боцевски да му се дозволи во предизборниот период гостување на само 4 телевизии дневно и 2 изјави за онлајн портал, а за време на кампањата ова да се намали за 50%.
 1. Во кампањата да се забрани употреба на зборот проекти и било која цифра поголема од 100, а секоја употреба на зборот отчет по автоматизам да носи 100 гласа за СДСМ.
 1.  Преку колумна јавно дадениот глас за СДСМ од Александар Поповски да се важи за 100 гласа.
 1. Како одговор на предходната колумна, јавно дадениот глас за ВМРО ДПМНЕ на Тони Михајловски да се брои за  минус  10 000 гласа.
 1. Твитер заедницата во Македонија да биде прогласена за паралелен универзум и да им се дозволи таму да си изгласаат свои пратеници во виртуелниот Парламент.
 2.  На НВО Цивил да му се обезбедат средства од буџетот за да може во периодот на кампањата и на денот на гласањето да ангажира сервисери на лифтови во Капиштец и Центар. Сите лифтови мора да работат.
 3. Сите про опозициски портали да добијат рекламни банери од опозициска партија кои ќе бидат платени од специјален државен фонд и тоа по прогресивна стапка и цена на просторот. Правопропорционално, за повеќе навредливи текстови и неаргументирни обвинувања за власта сумата за маркетингот да биде поголема.
 4. Бранко Героски да биде шеф на ДИК-от

Со исполнувањто на овие услови СДСМ ќе прифати учество на нови избори на кои граѓаните слободно и демократски и во фер амбиент ќе можат да гласаат за СДСМ. Други кандидати и не мора да има.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s